Wat zijn Smart Leds?

Op deze pagina leggen wij u graag iets uit over de Smart Leds die wij gebruiken als basis van onze technologie

Individueel aanstuurbaar

Iedereen kent inmiddels led verlichting. Het grootste voordeel van deze verlichting is uiteraard dat het veel energiezuiniger is dan traditionele gloeilamp gebaseerde verlichting. Daarnaast geeft led verlichting ook veel meer lichtopbrengst. Inmiddels kent ook iedereen wel gekleurde leds die ook nog eens dimbaar zijn. Hiermee kun je snel en gemakkelijk sferen creëren in een ruimte. Echter gaan de Smart Leds die wij gebruiken nog een stapje verder!

Deze Smart Leds zijn individueel aanstuurbaar. Dat betekent dat in een led strip, die honderden leds kan bevatten, wij elke led apart aan en uit kunnen zetten maar tevens elke led een andere kleur kunnen geven. Hierdoor zijn bijzondere toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld: een lamp van boven naar onder een kleurverloop geven, of alleen de bovenste helft van een lamp aan doen, of de lamp laten reageren op beeld en geluid.

Welke led strips ondersteunen we?

We ondersteunen diverse soorten led strips, maar niet alles! De meest voorkomende led strips die individueel aanstuurbaar zijn ondersteunen wij, bijvoorbeeld WS2811, WS2812B, WS2813, WS2815, SK6812, TM1903, SK9822, APA102 en HD107S gebaseerde led strips. Deze hebben feitelijk mini computertjes aan boord en communiceren met elkaar. Onze voorkeur gaat uit naar SK6812 aangezien deze ook in een RGBW  uitvoering te krijgen zijn.

Dit betekent dat er naast de rood, groen en blauw gekleurde leds ook een aparte witte led op zit. Deze led strips zijn vaak ook nog te krijgen in verschillende kleurtemperaturen. In onze ervaring is het fijn om warm wit te kunnen maken. In onze consumentenlampen zitten deze RGBW led strips standaard ingebouwd maar voor uw eigen installaties kunnen wij u uiteraard adviseren welke u moet aanschaffen, of de led strips aan u leveren. Informeer altijd vooraf om teleurstellingen en schade te voorkomen!

Wat is kleurtemperatuur?

De SK6812 led strips die wij gebruiken zijn voorzien van een extra witte led naast de rode, groene en blauwe led. Van deze RGBW versie bestaan echter verschillende kleurtemperatuur versies. Wat is dit? Eigenlijk zegt de afbeelding genoeg. Daar ziet u een voorbeeld van koud wit, neutraal wit en warm wit.

Wij gebruiken normaal gesproken de warm wit variant. Warm wit licht werkt zeer ontspannend en is vooral fijn in huiselijke omgevingen. Dit warme licht lijkt het meeste op het licht dat van een gedimde gloeilamp komt.

Wij kunnen in onze software ook kleurtemperatuur voor u simuleren. Dit doen wij door de RGB en W led te combineren. Rood, groen en blauw licht samen maakt namelijk koud wit en dit mengen wij vervolgens weer met warm wit om neutraal wit te maken. Ook kunnen we warm wit simuleren met alleen RGB led strips maar dit is een benadering en gaat ten koste van de helderheid.

Hoe werkt de communicatie?

Het bijzondere van de SK6812 led strips die wij gebruiken is dat de ledjes onderling met elkaar communiceren. Hierdoor heeft elke led strip maar drie draadjes nodig . Een draadje voor de voeding, een draadje voor de nul en dus maar één draadje voor de data, die alle leds in alle kleuren kan besturen.

Elke led geeft de data door aan de volgende led, oftewel een schuifregister. Maar liefst 800.000 keer per seconde wordt deze data ververst (800 Khz). Hier hoeft u uiteraard zelf niet over na te denken, dat regelt onze controller allemaal voor u. Maar hierdoor zijn wijzigingen op de leds sneller dan het menselijk oog kan waarnemen en dus realtime!

U kunt meerdere led strips op onze led computers aansluiten. Wij bieden standaard 2 en 4 kanalen, maar uiteraard is meer op maat ook nog mogelijk.

Welke lengtes zijn er mogelijk?

De lengtes die wij leveren in SK6812 hangt af van de hoeveelheid leds per meter die u wenst. Wij hebben o.a. 30, 60 en 144 leds per meter. Meer leds per meter betekent minder zichtbare puntjes. Bij indirecte verlichting is 30 of 60 leds per meter geen probleem, maar bij directe inkijk wel. Voor onze consumenten lampen gebruiken wij bijvoorbeeld bij voorkeur 144 leds per meter.

Een nadeel van deze Smart Leds is dat ze 5 Volt gevoed zijn. Lagere spanning betekent altijd hogere stroom (wet van Ohm). Over langere lengtes kan hierdoor spanningsval ontstaan wat vervolgens weer kan resulteren in kleurveranderingen of uitval. De 30 en 60 leds per meter strip worden normaal geleverd in rollen van 5 meter en de 144 leds per meter in 2 meter, maar ze kunnen altijd op lengte worden geknipt of juist worden doorverbonden voor de exact gewenste lengte. Alles is mogelijk!  Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn bij langere lengtes.

Voeding bij langere lengtes?

Maar wat als u langere lengtes nodig heeft? Uiteraard kunnen wij dit voor u oplossen! Het is namelijk mogelijk om de leds strips aan twee kanten te voeden of zelfs halverwege te voeden. Hiervoor is wel een degelijk voedingsplan nodig en een degelijk bekabelingsplan. Wij noemen dit Multipoint Power Insertion. Uiteraard kunnen wij u hiermee helpen.

Optioneel kunnen wij Power Boosters plaatsen waardoor 5 Volt strips kunnen werken met een 12 of 24 Volt voeding. Voor het berekenen van de dikte van de te leggen kabels zijn berekeningen nodig. Dit wordt vaak onderschat! De benodigde dikte is namelijk afhankelijk van de lengte van de kabels. Over de bekabeling zelf ontstaat namelijk ook spanningsval bij hoge stromen.
Normaal gesproken plaatsen wij de voedingen en controllers het liefst zo dicht mogelijk bij de led strip, maar als dit niet mogelijk is kijken wij ook graag met u naar alternatieve led strips zoals WS2812B of WS1813 met 
12 of 24 Volt voeding. Wij hebben altijd een passende oplossing voor elk mogelijk probleem, maar voorkomen is beter dan genezen! Informeer vooraf om teleurstellingen te voorkomen!

Uw droomverlichting!

Een woonkamer met meerdere sferen? Een trap waar elke trede oplicht als je er op stapt? Lampen die vanzelf aangaan als je een ruimte in loopt? Lampen die een automatisch aan gaan bij zonsondergang? Lampen die een bepaalde kleur krijgen afhankelijk van wie er de ruimte in loopt? Lampen die meedoen met het beeld van uw film of game, of met het geluid van uw feestje? Een kast met boeken, cd’s of blu-rays die zelf voor u zoekt? U wilt uw verlichting kunnen bedienen met spraakbesturing of alles koppelen aan uw bestaande home automation systeem? Ja hoor, dat kan allemaal!

Uw droomverlichting realiseren? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag met het ontwerpen en installeren van uw droomverlichting!.